Iaitfdumai.ac.id – Pada tanggal 2 Agustus 2024, peserta KKN KIPSM dari Institut Agama Islam Tafaqquh Fiddin (IAITF) Dumai dan Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim (UIN Suska) Riau mengikuti Bengkel Pemantapan Ilmu Falak Syarie yang diselenggarakan oleh Jabatan Mufti Melaka. Acara ini diadakan dengan kerjasama ACIS Universiti Teknologi MARA (UiTM) Melaka, Perhimpunan Ilmuwan Pesisir Selat Melaka (PIPSM), dan Majlis Agama Islam Melaka.
Kegiatan dimulai dengan pendaftaran peserta dan minum pagi dari pukul 08.30 hingga 09.00. Selanjutnya, dari pukul 09.00 hingga 12.00, Dr. Hj. Kassim bin Hj. Bahali memberikan ceramah mengenai kepentingan ilmu falak syarie dalam ibadah manusia. Dr. Hj. Kassim, yang merupakan Ahli Jawatankuasa Melihat Anak Bulan Negeri Melaka dan Yang di-Pertua Persatuan Falak Syarie Negeri Melaka, memberikan wawasan yang mendalam tentang peran ilmu falak dalam kehidupan sehari-hari umat Islam.
Setelah sesi ceramah, peserta menikmati makan tengah hari dan melaksanakan salat Jumat. Acara dilanjutkan dengan majlis perasmian bengkel pada pukul 14.30 hingga 15.30. Perasmian dilakukan oleh Datuk Wira Haji Abdul Halim bin Tawil, Mufti Kerajaan Negeri Melaka.
Kemudian, dari pukul 15.30 hingga 17.30, peserta diajak untuk mengunjungi galeri pameran dan menyaksikan tayangan planetarium. Setelah itu, peserta menikmati minum petang dan melaksanakan salat Asar serta makan malam.
Pada pukul 18.30 hingga 19.30, Nor Nazmi bin Razali, Pegawai Sains Bahagian Falak Syarie, memberikan presentasi tentang kaedah penetapan awal bulan Islam di Malaysia.
Acara ditutup dengan salat Maghrib berjemaah dan sesi cerapan langit malam dari pukul 20.00 hingga 22.00. Peserta KKN KIPSM sangat antusias mengikuti seluruh rangkaian kegiatan ini, yang memberikan mereka pengalaman berharga dan pengetahuan baru tentang ilmu falak syarie. Kegiatan berakhir pada pukul 22.00 dengan acara bersurai.